HGSKart | Konular | Kitaplar

Ptt Genel Müdürü Hgs Denetimi Yaptı

OTOYOL ve köprülerde kullanılmaya başlanan Hızlı Geçiş Sistemi’ndeki (HGS) yeni özellikleri anlatan PTT Genel Müdürü Osman Tural, “HGS kartı sahiplerinin kartlarında limit biterse cep telefonu mesajıyla uyarı gönderiyoruz” dedi.

OTOYOL ve köprülerde geçişi sağlayan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) yerine hayata geçirilen Hızlı Geçiş Sistemi’nin (HGS) bir çok özelliği bulunduğunu belirten PTT Genel Müdürü Osman Tural, “HGS kartı sahiplerinin kartlarında limit biterse cep telefonu mesajıyla uyarı gönderiyoruz. ‘Paranız bitti. Yükleme yapın’ diyerek. HGS aldığınızda da en düşük yükleme ücreti 30 TL. Yani Ankara’dan İstanbul’a gidiş-dönüş ücreti kadar” dedi.

SIRAYA GİRİP KART ALDI

Tural, KGS’den HGS’ye geçiş yapmak isteyen vatandaşların karşılaştıkları sorunları ve merak edilen soruları cevapladı. Tural, hem vatandaşla birlikte sıraya girip kartın nasıl alındığını ve değiştirildiğini kontrol etti hem de gişe memurunun koltuğuna oturup örnek satış işlemi yaptı. Tural, KGS’den HGS’ye geçiş sisteminin ayrıntılarını şöyle anlattı:

UYGULAMA NASIL?

“Öncelikle Karayolları Genel Müdürlüğü’nün daha önce satmış olduğu kartların içinde ne kadar para olduğunu bilmemiz lazım. Bunu bilmek için gişelerde bulunan Karayollarının temsilcisi olan görevlilere kartı verip, onun elinde bulunan okuyucuya kartı okutacağız. Makine kartı okuyacak ve kartın içinde ne kadar para olduğu tespit edilecek. KGS’deki o tespit edilen para HGS’ye geçirilecek. Bu kart okuyucu tüm PTT şubelerinde yok. Yalnozca Karayolları Genel Müdürlüğü ile ortak işlem yaptığımız şubelerde var. Daha önceden hangi şubelerde olduğunun ilanını yaptık. Yalnızca köprülerde ve otoyollarda geçiş için HGS satışı ile ilgili yapmış olduğumuz PTT şubelerinde bu okuyucular var. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün elinde bulunan kart okuma sisteminden yararlanmak için böyle bir yola başvurduk.

İKİNCİ YOL UZUN

İşin başka bir çözüm yolu daha var aslında. Tüm PTT şubelerine gittiğiniz de vatandaşların kartlarını alıp, daha sonra bizim onları okuyucu onayına göndermemiz, okuttuktan sonra ne kadar ücret olduğunu tespit edip, ondan sonra vatandaşın HGS’sini yüklemek gibi bir yol daha var. Ama o yol uzun ve meşakkatli bir yol. Vatandaşlarımıza o uygulamayı da yapıyoruz. İstedikleri PTT şubelerini gidip, kartlarını teslim ediyorlar. Ama anında dönüşüm olmuyor.”

Bir hafta içinde alırsa kaçak değil

HGS’si olmadan gişelerden geçenlere de 1 hafta bir süre tanıdıklarını belirten Osman Tural, “Eğer kartı olmadan geçerse sistem ‘kaçak’ demeyecek. Bir hafta içinde gidip kartını
alıp parasını ödeyecek. Ancak bir hafta içinde kartını almazsa cezai işlem var. Geçiş ücretinin 10 katı miktarda ceza ödemek zorunda kalacak” dedi.

Ziraat ve Vakıfbank OGS iadesi vermiyor

HIZLI Geçiş Sistemi’nin (HGS) uygulamaya girmesi ile Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) kartlarının iptali için son 20 güne girilirken, Otomatik Geçiş Sistemi’nden de (OGS) bir çok kişinin HGS’ye geçmesi bekleniyor. OGS cihaz hizmeti veren 5 bankadan bazıları cihazı depozito ücretini ödeyerek iade alırken bazıları ise ‘cihaz ücreti’ni alarak sattığı için geri almıyor. Ziraat Bankası ve Vakıfbank OGS cihazlarını iade almıyor. Garanti Bankası 60 TL karşılığında, Denizbank’ta ise cihazın alındığı tarihteki ücretten iade alınıyor. İş Bankası’nda ise cihaz, bazı taahhütler verildiğinde ücretsiz alınabildiğinden, cihazın iadesine de gerek kalmıyor.

Satış noktaları

3.336 PTT işyerinden, otoyollarda kurulan 29 PTT işyeri ve 1. 484 PTTMATİK’ten, İş Bankası, Albarakatürk, Garanti Bankası ve TEB şubelerinden.

İşte adım adım uygulama

ÖRNEK işlem yapan Osman Tural, uygulamayı adım adım şöyle anlattı:
· Akıncılar Gişesi PTT Şubesine geldik. HGS’ye para aktaracağız.
· KGS kartımı sisteme okuttum içindeki parayı öğrendim.
· Ne kadar param olduğunun çıktısını aldım.
· Sonra parayı HGS’ye geçirmek için Karayolları görevlisinin verdiği bir dilekçe formu dolduruyorum.
· Formda cep telefonu numaramı beyan ediyorum.
· Çünkü para HGS kartıma yüklendikten sonra cep telefonuma yüklendiğine dair kısa mesaj geliyor.
· Para aktarma işlemi yaklaşık
1 ay sürüyor.
· Vatandaş eğer HGS kartını önceden almışsa KGS kartındaki parayı aktarma işlemi böyle.
· Eğer vatandaş HGS kartı almamışsa, yine dilekçe doldurup, banka hesap numarasını veriyor ve KGS kartındaki parası isteği banka hesap numarasına aktarılıyor.

Kart varsa ceza yok

HGS kartı olanların ceza yeme şansı olmadığını belirten Osman Tural, şunları anlattı: “Kaçak geçişten dolayı OGS’deki gibi cezalandırılma yok. Normal geçin cezalı de yazsa, cezasız da yazsa, kaçak geçiş gösterse bile biz işlemleri arka planda yaptığımz için kimin ne yaptığını görüyoruz. Plakası elimizde var. Görüntüler çekiliyor. Sistem uyarıyor, ‘Kaçak geçti’ diyerek. Plakayı tarayan sistem bakıyor ve ‘Sen kaçak geçti diyorsun ama bu vatandaşın benim sistemimde HGS kartı var. Kaçak demeyeceğiz. Nereden nereye geçti parasını düşeceğiz. Vatandaşa da bilgisini vereceğiz’ diyor.”

hürriyet

Ptt Genel Müdürü Hgs Denetimi Yaptı yorumları

  • Image Description
    Ziyaretci
    30.03.2013

    HGS ETİKETİNİ ÇIKARDIK AMA KGS PARALARI OTOBAN GİŞESİNE GİDEREK TESLİM ETİK EVRAK DOLDURDUK AMA PARALAR OCAK 2013 DEN BERİ HALEN GEÇMEDİ BU NASIL BİR SOYGUNCULUK.YETKİLİLERDEN CEVAP BEKLİYORUM .

  • Image Description
    hüsamettin
    07.10.2013

    PTT ŞUBESİNDEN hgs kartı aldım aldığım memura kartın içindeki para bittiğinde nasıl haberim olacak dedim size sms gelecek dedi bende buna güvenerek sms gelmediği için hgs kartını kullanmaya devem ettim içindeki para bitmiş cezayı yedim. benim sucum ne kartın içideki bakiyenin nerden bilebilirim.

  • Image Description
    hgskart
    10.10.2013

    Hgs kartınızı kullanırken mutlaka bakiyenizi kontrol etmelisiniz ceza yememek için..zira 11 kat fazla para ödemiş olursunuz cezada..

    hgs kartınızda kalan bakiyeyi kontrol etmek için buradan sorgulama yapabilirsiniz
    http://www.hgskartptt.com/node/33

  • Image Description
    Misafir
    27.10.2013

    hgs etiket yerine kart aldım cama yapıştırmama gerek var mı ?